Stichting Vogelopvangcentrum Midden-Nederland
Voorheen: Stichting Vogelasiel Het Gooi, Almere en Omgeving
Een vogelasiel, vogelhospitaal of vogelopvangcentrum: 1 naam voor hetzelfde. Algemeen wordt de naam vogelasiel gebruikt als men een dierenambulance wil inzetten om een zieke vogel naar een asiel te brengen. Een vogelasiel met dierenartsen en een dierenambulance noemt men wel een vogelhospitaal, maar die naam is lang zo bekend niet als die van vogelasiel.
Sinds 1957 bevindt zich in Naarden een door Vogelbescherming Nederland erkend vogelhospitaal. Daar worden wilde vogels, die niet meer op eigen vleugels verder kunnen, opgevangen en gerevalideerd.
En met succes! Ongeveer 75% van de 'patiënten' kan weer in de natuur worden vrijgelaten. Het hospitaal wordt door vrijwilligers gedreven en is geheel afhankelijk van donateurs, schenkingen, subsidies en giften in natura.
Wat doet het Vogelopvangcentrum "Het Gooi"
Wij bieden diergeneeskundige behandeling, medische verzorging en revalidatiemogelijkheden aan vogels.
Alle soorten vogels worden opgevangen, van roofvogels tot de kleine en grote vogels uit bos, welde, kust of moeras.
Jonge vogels worden grootgebracht en in overleg worden sommige geringd voor onderzoek van het vogeltrekstation te Heteren.
Op dit moment overleeft 75% van de behandelde vogels. Zelfs bij botulisme slachtoffers wordt dit resultaat behaald.
Onze werkwijze
Dierenambulances en particulieren uit de wijde omgeving brengen dagelijks talloze hulpbehoevende vogels naar het vogelasiel. Deze vogels worden onderzocht in de operatiekamer en eventueel gespalkt en gehecht.
Daarna komen de zieke, vaak nog jonge vogels, die medicijnen en voeding toegediend moeten krijgen, in de ziekenboeg terecht. Hier staan goed te reinigen kunststof kooien en enkele couveuses voor hele zwakke en jonge dieren.
Uiteindelijk gaan de genezen en jonge vogels die bijna zelfstandig kunnen eten, naar de grote voličres. In de voličres is alles aangepast om de vogels weer voor te bereiden op de natuur. Jonge vogels kunnen hier trainen met lopen, vliegen en zelf eten zoeken.
De genezen vogels worden weer vrijgelaten in onder andere Flevoland, Noord-Oost polder, bosgebied van Hilversum, Oud Valkeveen, 's Graveland en het Naardermeer.
Veel vrijwilligers zetten zich voor het werk in het vogelhospitaal.
Educatie
Onze kennis over natuur, vogels en milieu delen wij graag met u tijdens de rondleidingen, dialezingen en milieueducatieve lessen.
Een inleidend verhaal of een rondleiding langs een aantal voličres is standaard voor iedereen die het Vogelopvangcentrum komt bezoeken.
Schoolklassen en natuur- en vogelorganisaties vinden in het Vogelopvangcentrum een goede plek waar veel te zien, maar vooral ook te leren valt.
In de vitrines vertellen opgezette dieren, eieren, botten, fossielen, stenen en schelpen hun verhaal.
Milieueducatieve lessen kunnen, al dan niet met dialezingen, op verzoek worden verzorgd.
Doelstellingen
Het lijkt erop dat een Vogelopvangcentrum uitsluitend de opvang en verzorging van zieke of gewonde vogels als doelstelling heeft.
Het Vogelhospitaal heeft nog een ondergeschoven subdoelstelling, het educatieve aspect van het informeren van de bewoners van de regio op het gebied van vogels en hun milieu (biotoop). Dit speelt zich hoofdzakelijk af onder de jeugd en daarom ontstaat er een bijkomend sociaal aspect. Waar kan de jeugd nog zo aardig kennismaken met natuur, dieren en milieu en de zorg daarvoor? Naast het educatieve aspect kun je dit rustig ook een sociale doelstelling noemen. Zo doordenkend komen we tot de volgende trajecten voor de doelstellingen van het Vogelopvangcentrum "Het Gooi"-.
• De opvang en zorg voor de vogels en andere inheemse gewervelden heeft er toe geleid dat er inmiddels een volledig vogelhospitaaltje is aangelegd. Daarnaast kan er een fokprogramma voor zeldzame vogels opgestart worden.
• Educatie aan bijvoorbeeld scholen, bejaardenhuizen, beroepsverenigingen en andere geďnteresseerden door inhouse- en outhouse-lezingen over vogels, milieu en de natuur binnen onze huidige maatschappij.
• Sociaal door het inzetten van veel jongeren, sociaal (tijdelijk) minder sterken, anders begaafden, plaatsvervangend gestraften en moeilijk plaatsbaren, waardoor deze personen weer binnen een groepsgebeuren worden opgenomen en daarmee weer meer kans krijgen om binnen de maatschappij te functioneren. Wij willen jongeren naast de flitsende, vaak ongevraagde, informatie in dit pijlsnelle cyber tijdperk een tegenwicht bieden waar men met de voeten op de grond staat en gewone mensentaal en normen en woorden leert.
Retourtje vogelhospitaal
Vrijwel dagelijks brengen dierenambulances en particulieren uit de wijde omgeving hulpbehoevende vogels naar het vogelhospitaal. Er wordt samengewerkt met de dierenambulances van Almere, Baarn, Bussum, Hilversum en Weesp. Het Vogelopvangcentrum heeft tevens een eigen vogelambulance paraat, die uitrukt wanneer er geen andere manier is om spoedgevallen binnen te brengen.
De vogelambulance wordt verder ingezet voor het wegbrengen van grootgebrachte en genezen vogels naar geschikte leefgebieden.
Van winterkoning tot ooievaar
Jaarlijks worden ongeveer 4000 vogels van ooievaar tot winterkoning geholpen. Hiertussen bevinden zich niet alleen algemene soorten zoals houtduiven, merels en koolmezen, maar ook uilen, roofvogels en soorten van de Rode lijst, waaronder de ijsvogel, groene specht en het mysterieuze bokje. Er zijn jaren dat 75 verschillende vogelsoorten het vogelhospitaal bevolken.
Verzorging
Elke vogel wordt eerst onderzocht, waarna het opvangplan wordt bepaald. Is een vogel ernstig gewond, dan zal hij eerst de behandelkamer in moeten, om vervolgens aan te sterken in de ziekenboeg. Vogels die alleen maar medicijnen of extra voeding nodig hebben, gaan direct de ziekenboeg in. En voor de meest kwetsbare of nog piepjonge exemplaren is er een speciale ruimte met couveuses. Vogels die zich na deze crisisopvang zelf kunnen redden en jonge vogels die bijna zelfstandig kunnen eten verhuizen voor revalidatie naar een van de grote voličres. Deze zijn aangepast aan de leefomstandigheden van de verschillende vogelsoorten. Zo zijn er aparte verblijven voor kust- en watervogels, moerasvogels, zangvogels, roofvogels en uilen. Daarin kunnen ze trainen met lopen, vliegen en voedsel zoeken.
Eenmaal op krachten gekomen worden zij weer naar de natuur teruggebracht.
Educatie
Iedere bezoeker krijgt een inleidend verhaal en een gratis rondleiding. Het vogelhospitaal is ook boeiend voor kinderen. Voor schoolklassen en natuur/vogelorganisaties is het vogelhospitaal een unieke plek waar veel te zien en te leren valt. Er is een collectie opgezette dieren en er liggen eieren, schedeltjes, fossiele schelpen en stenen tentoongesteld.
Wanneer het voornemen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) volgens plan wordt uitgevoerd, worden per 1 januari 2009 alle ontheffingen van de Flora- en Faunawet voor vogelasielen ingetrokken. Allemaal moeten zij een nieuwe ontheffing aanvragen. Om daarvoor in aanmerking te komen dient te worden voldaan aan de eisen die zijn opgenomen in het kwaliteitsprotocol voor opvang van inheemse dieren. Dit is op verzoek van het ministerie opgesteld door de Vereniging voor Opvang van Inheemse Dieren (VOND).
Het stichtingsbestuur heeft hierop geanticipeerd en al geruime tijd geleden haar missie geformuleerd: Het Vogelhospitaal Naarden wil tot de top-vijf van de die missie moet ook breed gedragen worden. Niet alleen door bestuur, beheerders en vrijwilligers, maar ook door de maatschappij. Ruime financiële ondersteuning daarvoor is van levensbelang. De rijksoverheid en provincies zouden daarbij voorop moeten lopen, maar hebben dit tot nu toe nagelaten. Een deel van de gemeenten uit het verzorgingsgebied heeft gelukkig haar verantwoordelijkheid wel genomen. Ook particulieren (donateurs en gulle gevers) en het bedrijfsleven zorgen ervoor dat we tot nu toe elke keer weer het hoofd boven water kunnen houden. Het Vogelhospitaal heeft zich inmiddels al als lid aangemeld bij de VOND. Bij de Dienst Regelingen van het ministerie van LNV is een nieuwe ontheffing van de Flora- en Faunawet aangevraagd.
Door de nieuwe eisen stijgt het water tot aan de lippen. We zullen aan die eisen moeten voldoen. De vogelasielen die het niet reden zullen gesloten worden en verdwijnen. Dat lot zal vele hulpcentra beschoren zijn. Iedere aanvraag voor de nieuwe ontheffing zal streng beoordeeld worden. Een toetsingscommissie zal de centra gaan bezoeken en een oordeel vellen. Wie niet voldoet aan de eisen krijgt drie jaar de gelegenheid om de zaken op orde te brengen. Een interne toetsing heeft al uitgewezen dat er in het Vogelhospitaal Naarden nog wel het een en ander moet worden aangepast. De financiële mogelijkheden ontbreken, onder meer door het uitblijven van structurele bijdragen. Voor de huidige exploitatie ondervinden ook wij de weerslag van de financiële crisis.
Het zou toch een schandaal zijn als over enige jaren, na ruim vijftig jaar gefunctioneerd te hebben, het Vogelhospitaal Naarden haar deuren zou moeten sluiten! Waar moeten de zieke, gewonde en verweesde vogels dan naar toe. Help ons dus alstublieft om te kunnen overleven. Iedere bijdrage, incidenteel of structureel is welkom.
Steun het vogelhospitaal
Beheerder: Stefan Vorstenbosch
Bezoekadres: Burg. J. Visserlaan 1, Naarden, Nederland
Webmaster site